feed them regularly. This is mostly a boring business, unless you can afford a household staff that sees to their needs, or if you happen to run a restaurant. Otherwise this daily demand takes a lot of planning and work, and no matter what you do, it could always be done better. Thank heavens, nowadays we have many ways to make it easier. But no matter what you do, somebody thinks you're not good enough.
If you make pancakes and bake, you're spoiling you offspring rotten and ruining their health. If you serve potatoes and vegetables, you are boring and old-fashioned. If you're into testing new things
and tastings from other cultures, you can be sure that's not good either, because children must learn to value familiar things and cultural traditions. And I won't even start about microwave meals, fast food or canned soups, or the fact that these days everything is somehow dangerous to your health - eat fish, but not this or that sort and make sure where it is from, eat vegetables but they must be organic, dairy products make your bones strong but choose only natural yoghurt and non-greasy milk, bread is good for you but there's too much carbs in it, drink enough but not juice, milk, lemonade, tea or coffee - I suppose the only safe alternative is water and organic carrots.
This is why I have decided not to worry about the artistic points when it comes to family cooking. We have regular meals together but the preparing stage is as relaxed as possible - sometimes we use
precooked ingredients, canned food and even serve readymade meals from microwave, but we also peal potatoes, make sauces, fry fish, chicken and meat, and always have some kind of salad. In other words, the end justifies the means.
precooked ingredients, canned food and even serve readymade meals from microwave, but we also peal potatoes, make sauces, fry fish, chicken and meat, and always have some kind of salad. In other words, the end justifies the means.
It is practical to cook some extra when you're at it, either you eat the same dinner for two days, the extra portion goes to the freezer, or you remake yesterday's food into something else the next day. For example, a rice and chicken pot today, a tuna risotto tomorrow - you get the point. Every time I buy minced meat, I take several kilos, fry it all and put it in the freezer in suitable portions, to have easy options when we need to prepare fast something edible.
Don't get me wrong - I do appreciate people who make their own salad dressings, bake bread and never buy ready-to-serve. But I don't see why I should be one of them, since it obviously isn't my thing. I doubt that my children would be more happy if their smashed potatoes were always made from the start, and I hate to break it to you, but none of us is going to live forever no matter how healthy our diet. If I stayed home I would probably enjoy taking care of the family and surprising them with great meals, but as long as I work full time, I won't spend more time in the kitchen than necessary. If you have read my other blogs you know that my husband does a lot of our daily cooking and other chores, but he works full time, too, and he doesn't especially love standing in the kitchen, either. Live, laugh and love - feed the troops but don't let that raise your blood pressure, it's not good for you.
Kun sinulla on lapsia, heitä pitää ruokkia säännöllisesti.
Se on yleensä tylsää, paitsi jos voit palkata siihen henkilökuntaa tai satut omistamaan ravintolan. Muutoin sapuskavastuu vaatii jokapäiväistä suunnittelua ja työtä, etkä silti ole koskaan tarpeeksi hyvä. Onneksi nykyään on eri keinoja helpottaa hommaa, mutta aina teet väärin jonkun mielestä.
Jos paistat lättyjä ja leivot, hemmottelet lapset piloille ja pilaat vielä heidän terveytensäkin. Jos tarjoat perunoita ja kasviksia, olet tylsä ja vanhanaikainen. Jos olet innokas kokeilemaan uusia makuja maailmalta, ei sekään ole hyvä koska lasten pitää oppia arvostamaan kotoisia makuja ja ruokakulttuuria. Enkä edes mene mikroaterioihin, pikaruokaan ja purkkikeittoihin tai siihen että nykyään kaikki vaarantaa terveyden - syö kalaa, mutta ei sitä tai tätä sorttia, ja varmista mistä se on peräisin, syö vihanneksia kunhan se on luomua, maitotuotteet vahvistavat luustoa mutta käytä vain maustamatonta jugurttia ja rasvatonta maitoa, leipä on terveellistä mutta siinä on liikaa hiilareita, juo tarpeeksi mutta ei mehua, maitoa, limsaa, teetä tai kahvia - ainoa turvallinen vaihtoehto taitaa olla vesi ja luomuporkkanat.
Minä en piittaa tyylipisteistä kun on kyse perheen ruokkimisesta. Meillä kyllä syödään säännöllisesti saman pöydän ääressä, mutta valmistusvaihe on optimaalisen rento - joskus puolivalmisteita, säilykkeitä ja jopa valmisaterioita, mutta yhtä lailla kuoritaan perunoita, tehdään kastikkeita, paistetaan kalaa, kanaa ja lihaa, ja aina on jonkinlaista salaattia. Toisin sanoen, tarkoitus pyhittää keinot.
On kätevää laittaa enemmän kerralla - joko syödään samaa kaksi kertaa, ylimääräinen menee pakastimeen tai sitten osa ruoasta tuunataan joksikin muuksi seuraavana päivänä, tyyliin riisi-kanapata tänään, tonnikalarisotto huomenna. Ostan esim. jauhelihaa monta kiloa kerralla, paistan kaiken ja laitan pakastimeen sopivina annoksina, näin on aina vaihtoehtoja kun tarvitaan äkkiä jotain ravintoa.
Osaan kyllä arvostaa ihmisiä jotka tekevät omat salaattikastikkeensa, leipovat leipää eivätkä osta valmisruokia. Mutta en myöskään halua olla yksi heistä, koska se vain ei ole minun juttuni. Epäilen että lasten onnellisuus ei ole kiinni siitä onko muusi tehty A:sta alkaen, ja valitettavasti kukaan meistä ei elä ikuisesti vaikka söisimme kuinka terveellisesti. Kotiäitinä olisi varmaan mukavaakin huolehtia perheestä ja yllättää mahtavilla sapuskoilla, mutta niin kauan kuin teen kokopäivätyötä en aio viettää keittiössä ylimääräistä aikaa. Jos olet lukenut blogejani tiedät että mies tekee meillä ison osan arkiruoasta ja muistakin askareista, mutta hänkin käy töissä eikä ole sen innokkaampi seisomaan keittiössä. Elä, naura ja rakasta - ruoki joukot mutta älä anna sen nostaa verenpainettasi, se ei ole terveellistä.
No comments:
Post a Comment