"Fake it till you make it" means that you can pretend being competent and confident, put on a role and keep going, until you actually become that person. Sometimes the learning goes the hard way, through mistakes, but it is also the most effective way. Unfortunately, some people never learn and keep doing the same thing, but still expect different results.
There's no need to be afraid of mistakes. Penicillin was found because mold was developped on microbial culture that was accidentally contaminated. Thinking outside the box may lead to big failures, but also open new ways and possibilities, that wouldn't exist if no-one ever tried new things. Even though Einstein said after Hiroshima bombing that he should have become a clocksmith, his work provided much more than nuclear bombs.
Mistakes can be necessary steps that lead to the solution in the end. If you fail, you can say that you just tested a theory - that's the scientific way. I tested a new hairdo for 15 months ago, and now I can say that I'm not that kind of person. I have also tested not cleaning the house for a month, and observed that a) it won't clean itself, b) the mess truly bothered me and c) the husband has a lot higher tolerance to dirt than I. Conclusion: we must find the optimal cleaning cycle that balances the line between our cleanliness expectations.
Finnish proverb says 'yrittÀnyttÀ ei laiteta'. It can be understood that if you tried, it's ok, and you can't be blamed afterwards. If you want to learn to water ski, maybe you can if you try really hard. Or if not, you can tell that you would have been very talented, but the sun was too blinding and actually you had a little tummyache, too. But on a cloudy day and with a healthy stomach, you'd astonish everyone.
It is human to err - poet Alexander Pope pointed out in the 1700's that mistakes should be forgiven, because humans are not perfect, and forgiveness is a divine quality. The more modern era has created several alternate endings to the phrase, such as that to really foul things up you need a computer - for example, nowadays you can accidentally send the same stupid e-mail to hundreds of people, whereas in the old times you would have given a handwritten note to a colleague. Some people are also willing to tramp on other people to succeed in life, and they blame others for their own mistakes - sadly, in the modern worklife this can actually be seen as good management. But the oldest quote about human mistakes is by Cicero and everyone should remember it: "To err is human, but only a fool persists in error."
~~~~~~~~~
Yksi ihmiskuntaa yhdistÀvÀ tekijÀ on, ettÀ olemme hyviÀ syyttÀmÀÀn muita omista virheistÀmme. MinÀ voisin olla filosofian tohtori, jos professori ei olisi tyrkyttÀnyt tutkimusaiheeksi omia mielenkiinnon kohteitaan. Mieheni voisi olla ammattijÀÀkiekkoilija, jos hÀnen vanhempansa olisivat asuneet lÀhempÀnÀ jÀÀhallia. - Tai sitten voi vain myöntÀÀ, ettÀ se ei ollut minun juttuni, kohtalo osasi valita oikean suunnan.
âââ
Sanonta "teeskentele, kunnes menestyt" tarkoittaa, ettÀ esitÀt pÀtevÀÀ ja varmaa, puet pÀÀllesi roolin ja jatkat sitÀ, kunnes oikeasti osaat asian. Joskus oppiminen tapahtuu vaikeaa tietÀ, erehdyksien kautta, mutta se on myös tehokkain tapa. Valitettavasti on myös ihmisiÀ, jotka eivÀt koskaan opi, vaan tekevÀt yhÀ uudelleen samoja asioita, ihmetellen miksi lopputulos ei muutu sen paremmaksi.
âââ
VirheitÀ ei kannata pelÀtÀ. Penisilliini keksittiin, kun bakteeriviljelmÀ saastui vahingossa ja siihen kasvoi hometta. Uudenlainen ajattelu voi aiheuttaa mahtavia mokia, mutta myös avata uusia tapoja ja mahdollisuuksia, joita ei synny ilman ettÀ joku yrittÀÀ jotain uutta. Einstein totesi Hiroshiman pommin jÀlkeen, ettÀ olisi pitÀnyt ryhtyÀ kellosepÀksi, mutta hÀnen työnsÀ tuloksena syntyi paljon muutakin kuin atomipommi.
âââ
Virheet voivat olla tarpeellisia askelia tiellÀ kohti ratkaisua. Jos mokaa, aina voi sanoa, ettÀ testasi teoriaa - se on myös tieteen tapa. MinÀ kokeilin uutta kampausta 15 kk sitten, ja nyt voin kokemuksesta todeta, ettÀ en ollut sen mallin ihminen. Olen myös kokeillut mm. olla siivoamatta kuukauteen, ja totesin ettÀ a) talo ei siivoa itse itseÀÀn, b) sotku tosiaan hÀiritsee minua ja c) miehellÀ on selvÀsti korkeampi toleranssi lian suhteen. Lopputulema on, ettÀ meidÀn tÀytyy etsiÀ optimaalinen siivousrytmi, joka tasapainoilee kummankin puhtausodotuksien rajamailla.
âââ
Sananlasku toteaa, ettÀ yrittÀnyttÀ ei laiteta. Sen voi ymmÀrtÀÀ niin, ettÀ kun on kokeillut, se riittÀÀ, eikÀ ketÀÀn tarvitse syyllistÀÀ jÀlkeen pÀin. Jos haluaa oppia vesihiihtoa, siitÀ vain yrittÀmÀÀn kovasti. Jos ei onnistu, voi sanoa ettÀ lahjoja olisi kyllÀ ollut, mutta aurinko hÀikÀisi ja masukin oli vÀhÀn kipeÀ - pilvisenÀ pÀivÀnÀ ja terveellÀ vatsalla olisit huikean hyvÀ.
âââ
Erehtyminen on inhimillistÀ - runoilija Alexander Pope huomautti 1700-luvulla, ettÀ vahingot pitÀisi antaa anteeksi, koska ihmiset eivÀt ole tÀydellisiÀ, ja anteeksianto on jumalallinen kyky. Nykyaika on kehittÀnyt sanonnalle monta vaihtoehtoista loppua, mm. ettÀ tosimokan tekemiseen tarvitaan tietokone - nykyÀÀn voit vaikkapa lÀhettÀÀ saman tyhmÀn sÀhköpostin vahingossa sadoille ihmisille, kun entisaikoina olisit antanut kÀsin kirjoitetun lapun työkaverille. Jotkut ovat kuitenkin valmiita polkemaan muita oman menestyksensÀ eteen, ja siirtÀvÀt virheensÀ muiden syyksi - ikÀvÀ kyllÀ, nykyajan työelÀmÀssÀ tÀmÀ on joidenkin mielestÀ hyvÀÀ johtamista. Vanhin sitaatti virheiden inhimillisyydestÀ on kuitenkin Cicerolta, ja se kannattaa jokaisen muistaa: "Erehtyminen on inhimillistÀ, mutta vain hölmö toistaa samoja virheitÀ."
No comments:
Post a Comment