perjantai 29. huhtikuuta 2016

The Labour Day is not about the spring cleaning

Have you already washed your windows, cleaned the closets and changed the curtains for the summer? How about raking the lawn and buying new plants if you have a garden? Guess what -
I have done none of those things, and I very much doubt that I will, either. Do you remember that Moomin story in which the forest animals believed that Christmas was some scary and dangerous monster? Everyone kept cleaning, cooking and buying presents for Christmas, and they thought it was because you'd have to give the beast all kinds of things so it would leave the village alone.
I do believe that the spring is not afraid of my dirty windows, and the summer will be here eventually, even if I don't kill myself with gardening. We will probably do as much as pick the dead leaves and comb the lawn a little here and there, and buy a couple of summer flowers in hanging baskets. As for the indoor cleaning, I'll wait and see whether the inspiration will strike me or not - but I'm not holding my breath.
In Finland we celebrate the Labour Day on May the 1st. It is considered a joint carnival for workers,
students and spring in general, and on Labour Day, every Finn belongs to working class. It is perhaps the only day of the year when the calm and introverted Finns may be able to let it go and have party in the streets, talking to strangers and swimming in fountains... Many of us change into summer clothing, no matter what the weather, and go picknicking in the nearest park. If our ancestors started going barefoot from May the 1st, we can't be any weaker than that! My husband and I have often barbecued though it's been snowing, but hey, we have also had grilled sausages with our guests on many a New Year's Eve. This year, we are staying home the whole weekend and don't have any extra activities - not even a trip to the marketplace to buy the traditional Vappu-balloon.
But back to the ongoing spring buzz - my mother-in-law does the windows about every month, my
mother wouldn't dream of not planting something new every year, and I know many people in my own generation who really look forward to the summer time and all outside activities that go with it. I kind of envy those who have the energy, but for me, summer means the opportunity to drink my morning coffee on the deck and that I only need to get myself to the work, don't need to worry about the daughters' school work. Dalai Lama's advice can be applied to all kinds of situations, especially things that you "must do" because your mother and grandmother always did: “If there is no solution to the problem then don't waste time worrying about it. If there is a solution to the problem then don't waste time worrying about it." In other words, don't worry - do what you can and focus on being happy.
Joko olet pessyt ikkunat, siivonnut komerot ja vaihtanut verhot kesäksi? Entäpä nurmikon haravointi ja uusien kasvien osto, jos teillä on puutarha? Minä en ole tehnyt mitään noista, enkä taida tehdäkään. Muistatteko Muumi-tarinan, jossa metsän eläimet luulivat että Joulu on jokin pelottava ja vaarallinen otus? Kun kaikki siivosivat, kokkasivat ja ostivat lahjoja joulua varten, ne ajattelivat että se on peto, jolle pitää antaa lahjuksia jotta se jättäisi kylän rauhaan.
Minä en usko että kevät pelkää meidän likaisia ikkunoita, ja kesä kyllä tulee aikanaan vaikka en tapa itseäni puutarhatöillä. Kaipa me keräilemme enimmät kuolleet lehdet ja rapsutamme nurmikkoa sieltä täältä, ja terassille ostetaan pari amppelia. Mutta mitä tulee muuhun siivoukseen, jään odottamaan inspiraatiota - enkä pidätä henkeä odotellessa. 
Suomessa vietetään vappua (työn päivää) toukokuun ensimmäisenä päivänä. Se on työläisten, ylioppilaiden ja kevään karnevaali, ja Vapun-päivänä jokainen suomalainen on työläinen. Se on myös ehkä ainoa päivä vuodessa, jolloin puhumattomat ja sisäänpäinkääntyneet suomalaiset antavat mennä ja juhlivat kaduilla, puhuvat tuntemattomille ja uivat suihkulähteissä... Monet meistä vaihtavat kesävaatteisiin, oli keli mikä hyvänsä, ja menevät piknikille lähimpään puistoon. Jos esi-isät kulkivat paljain jaloin vapusta alkaen, ei voida olla sen heikompia! Meillä on usein grillattu lumisateessa, mutta toisaalta meillä on myös grillattu makkaroita vieraiden kanssa useana uudenvuodenaattona. Tänä vuonna ollaan viikonloppu kotona ilman mitään kummempaa ohjelmaa, ei edes torireissua perinteisen vappupallon ostamista varten.
Mutta takaisin  käsilläolevaan kevätintoiluun - anoppi pesee ikkunat noin kerran kuukaudessa, äiti ei voisi kuvitella kevättä ilman uusia kasveja, ja tunnen omastakin sukupolvesta monta jotka oikein odottavat kesää ja siihen liittyviä ulkohommia. Jotenkin kadehdin ihmisiä joilla virtaa riittää, mutta minulle kesä tarkoittaa mahdollisuutta juoda aamukahvi terassilla, ja että tarvitsee hoitaa vain itsensä töihin, ei murehtia tyttöjä kouluun. Dalai Laman neuvoa voi soveltaa kaikkiin tilanteisiin, erityisesti asioihin jotka "kuuluu tehdä" koska äiti ja isoäitikin tekivät niin: "Jos ongelmaan ei ole ratkaisua, älä tuhlaa aikaa sen murehtimiseen. Jos ongelmaan on ratkaisu, älä tuhlaa aikaa sen murehtimiseen." Toisin sanoen, älä murehdi - tee mitä pystyt ja keskity onnellisuuteen. 
Ilmapallokuvassa: Lentämisen salaisuus on heittäytyä maata kohti osumatta siihen. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti